Livet  på Skogen

Livet på Skogen

Om bloggen

Her finner du litt om hvordan hverdagslivet vårt arter seg.

Strikking gjennom tidene

HobbyOpprettet av Marianne Bjørnbakken on., januar 04, 2017 17:04

Jeg satt og tenkte på dette med strikking og mote. På biblioteket hadde de en bok som het Mer Skappelstrikk, og den lånte jeg.

Det er moderne å strikke. Det var moderne da jeg var helt ung også, sånn på slutten av 1980-tallet. Men moten har forandret seg. Og da tenker jeg ikke på fasongene, størrelsene og fargene, men garnet.

På 1980-tallet brukte vi mye loddent garn. Gjerne ull, men også syntetisk og i alle mulige blandingsforhold. Vi strikket på relativt tynne pinner, sett i forhold til garnets tjukkelse, så genserne ble tykke og tunge og kompakte. Vrangbord nederst var for pyser. Vi startet med rettstrikk og blåste i at det krøllet seg, for genserne skulle uansett stappes ned i buksa. De mest avanserte strikket 3 cm, laget en brettekant og sydde opp etterpå så genseren ikke krøllet seg nederst. Men genseren ble uansett stappet ned i buksa.

Det hotteste og kuleste av alt var selvsagt Per Spook-genseren. Strikket i tykt ullgarn på tynne pinner. Den hadde brettekant nederst og skrådde ut fra hoftene og oppover. Ermene var voldsomt vide, og du hadde ikke sjans til å ta på deg en jakke utenpå den genseren.

Nå er strikking annerledes. Vi bruker mye tykkere pinner i forhold til garnet, så genserne blir lettere og mer elastiske. Den aller viktigste egenskapen et garn kan ha i 2016, er at det er mykt. Er det tykt i tillegg, er det bare en fordel. For da kan man strikke på tykke pinner og så går det fort. Rillestrikk er helt greit i 2016.

Rillestrikk er når du strikker bare rette masker frem og tilbake. Da strikker du genseren i fire dele, forstykke, bakstykke og to ermer og syr sammen etterpå. Lettvint og greit, og du former ikke genseren med inn- og utsving.

På den andre siden har du de som virkelig tar av: Heftig mønsterstrikk på pinner så tynne som synåler, mange farger og lange trådsprang. Gensere som tilpasses kroppen helt nøyaktig, med innsving i midjen og ermer som har akkurat plass til bicepsene. Genserne kan brukes under alt av jakker, og gjerne til penbruk også.

Mote kommer alltid tilbake, sies det. I 2016 har vi både de digre ullgenserne fra 1980-tallet, og de finstrikkede mønstrede plaggene fra rundt 1950. Du kan velge og vrak i garn og pinner, alle mulige farger, kvaliteter og tykkelser.

Gå inn i en garnbutikk og kos deg!

  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post283