Livet  på Skogen

Livet på Skogen

Om bloggen

Her finner du litt om hvordan hverdagslivet vårt arter seg.

Ut på tur, aldri sur

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken on., februar 14, 2018 21:09

Eller: Besøk hos kjeveortopeden.

Mitt barn går til kjeveortoped et stykke unna. Sånn er det når du bor i Bygda, det meste er langt unna.

I dag kjørte vi 3 timer og 23 minutter for å komme til kjeveortoped (tiden inkluderer litt strev med parkering. TAKK til den hyggelige parkeringsvakten (ja, hyggelige!) som hjalp meg å finne ut av det).

Så satt vi 5 minutter på venterommet før han ble ropt inn.

Etter ytterligere 5 minutter kom han ut igjen. Etter hans utsagn gikk 4 1/2 minutt av den tiden til å vente, og 1/2 minutt til å bli sett på av tannlegen.

Så var det nesten 4 timers kjøring hjem igjen (inkludert tid til lading av bil og spising av mat).

(Okei, det er ikke helt sant. Vi besøkte datter/ søster også, og det var et høydepunkt. Vi besøkte mormor og morfar også, og takk til dem for gode vafler, te og lån av en trakt.)  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post338

Mer om været

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken on., februar 14, 2018 21:04

Siden jeg var inne på dette med å koble boktitler og værmeldinger:

I dag, 14. februar 2018, selveste Valentinsdagen, må vel værmeldingen bestå av intet mindre enn to boktitler:

Den tidligere nevnte Snø skal falle over snø som har falt

Og Tatt av vinden.  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post337

Tips til strikkere

HobbyOpprettet av Marianne Bjørnbakken fr., februar 09, 2018 21:22

Jeg lærte å strikke da jeg gikk i 4. eller 5. klasse i barneskolen. Læreren vår, en kvinne naturligvis, ga oss først oppgaven med å strikke en liten pung. Den besto av en lang stripe som vi brettet og sydde sammen i kantene, og så tvinnet vi en snor som vi sydde fast. Den skulle henges rundt halsen.

Det neste prosjektet var å strikke votter. De skulle toves hjemme når de ble ferdige. Jeg husker at jeg satt der og kjempet med strømpepinner og masker som var så harde at jeg knapt klarte å bevege pinnene.

Jeg ga opp strikkingen i mange år, men senere ble jeg glad i det. Og her er noen tips jeg har samlet som jeg skulle ønske noen kunne ha lært meg, den gangen:

1. Slapp av! Du skal ikke strikke en ringbrynje. Slapp av i skuldre, armer, håndledd og fingre. Da blir maskene automatisk løsere og alt går lettere.

2. Det tar faktisk litt tid å lære seg å strikke. Husker du at du lærte å gå på ski? Spille trompet? (Kan du ikke spille trompet? Ja, der ser du! Det tar lang tid å lære noe nytt.) Og så kan du jo tenke litt på at mens du lærer deg å strikke, utfordrer du hjernen din og trimmer den. Og det er viktig å bruke hjernen, for da unngår du mange sånne litt ugne tilstander som demens. (Denne påstanden er kanskje ikke helt forskningsbasert, men jeg synes likevel det høres bra ut.)

3. Veien er målet. Det er kjempegøy å bli ferdig med et prosjekt, enten det er en sokk (JA, jeg skrev EN sokk. Jeg har litt problemer med sokker.) eller en genser. Men det tar jo tid å fullføre et plagg når du skal strikke det selv, så kos deg med strikkingen.

4. Det er lov å gjøre feil. I gamle dager la de alltid inn en feil i strikketøyene sine, med vilje, fordi det var bare Gud som var feilfri. (Okei, denne påstanden har jeg heller ikke dekning for, men jeg liker den.)

5. Det er bare en hobby. Du skal ikke opp til eksamen i strikking og ingen gir deg karakterer. Så slapp av, bytt ut en farge eller flere i mønsteret, bruk restegarn og strikk to ulike votter. (Jeg strikker ikke to ulike sokker, for jeg stopper stort sett etter EN sokk.)

6. Øvelse gjør mester. Og når du gjentar og gjentar noe du har lært, fester kunnskapen og ferdigheten seg. Du trener opp hjernen din ved å lære noe nytt, og så styrker du finmotorikken med det samme. I tillegg, når du har lært strikking, så er det meditativt. Alle vet jo at meditasjon er bra for kropp og sjel. (Nei, heller ikke dette er forskningsbasert. Dette er en blogg, ikke en vitenskapelig artikkel.)

Så ta i bruk garn og pinner og få en ung og sprek og veltrent hjerne.  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post336

Snø skal falle over snø som har falt

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken to., februar 01, 2018 18:56

Overskriften er tittelen på en bok av Levi Henriksen fra 2004. Og i grunnen er den tittelen en god oppsummering av værmeldingene for januar 2018.  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post335

Tova tøfler

HobbyOpprettet av Marianne Bjørnbakken lø., desember 30, 2017 13:46

Sønnen i huset sliter ut tova tøfler fortere enn jeg rekker å strikke ny, nesten. I romjula laget jeg en litt annen variant enn jeg pleier.

Disse er strikket i Fritidsgarn og Sisu, en tråd av hver, på pinne nr 6. Du kan prøve å finne samme farge, eller ta to ulike farger. Du trenger 100 g Fritidsgarn (to nøster) og 50 g Sisu (ett nøste).

Disse blir ca str 38-40, litt avhengig av hvor mye du tover dem.

Legg opp 40 m med en tråd Fritidsgarn og en tråd Sisu. Strikk rett fram og tilbake til du har 15 riller. Du kan også velge å strikke glattstrikk, da strikker du 30 omganger frem og tilbake med rett på retten og vrang på vrangen.

Når du har 15 riller, fell 4 m først på pinnen og strikk rett ut omgangen. Snu. Fell 4 m først på pinnen og strikk rett ut omgangen.

Fordel maskene på fire strømpepinner og strikk rundt i 30 omganger. På 31. omgang strikk 1 m rett, strikk 2 rett sammen, rett ut pinnen. 2. og 3. pinne strikkes rett. På 4. pinne strikk til det gjenstår 3 m. Strikk 2 rett sammen, 1 rett. Du har nå 30 m. Strikk videre 4 omganger til.

Så felles det for tå: Strikk 1 r, 2 rett sammen ut omgangen. Du har nå 20 m.

Strikk en omgang rett.

Strikk 2 rett sammen ut omgangen. Du har nå 10 masker.

Strikk en omgang rett.

Klipp av tråden og trekk den gjennom maskene. Fest godt. Sy tøffelen sammen bak hælen og strikk en til.

Toving: Jeg tover i vaskemaskin på 40 grader med Milo. Alle maskiner tover litt forskjellig, så du må prøve deg fram. Selv bruker jeg programmet finvask og setter på korteste tidsvalg, ca 40 minutter. Hvis tøflene blir for lite tovet, kan du kjøre dem en gang til.


  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post334

Den første desemberhelga i 2017

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken sø., desember 03, 2017 19:08
...har bestått av bare høydepunkter! Jeg nevner i fleng:

Alle barna hjemme, også en svigersønn.
En hyggelig middag hos gode naboer, med fantastisk god mat. (Vi fikk seriøst den beste lasagnaen jeg noensinne har spist!)
Julegavene er nesten ferdig handlet og stort sett ferdig pakket.
1. søndag i advent, lys i adventsstaken.
Mannen har fått revet badet i kårstua og revet av takplatene på samme kårstue.
Salgsrunden med to tenåringsbarn som skulle selge hhv juleblad og opptenningsbriketter gikk strålende, og vi ble kvitt alt.

  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post333

Ønskeliste

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken sø., november 26, 2017 10:28
Litt overfladisk og materialistisk, kanskje, men så praktisk. Her er min ønskeliste:

Nye brodder.
Strykebrett.
Sengesett.
Ny dyne, en varm en.
Sjokolade.
Ullsokker. Sånne tynne, ikke raggsokker.
Raggsokker.

Nøstemaskin ( https://projo.no/knit-pro-nostemaskin )
Utebukse, med tynt for. Gjerne Fjellräven eller Bergans.

Kasserolle, 2 liter, må passe til induksjonsovn.

Smykker. Et pent halskjede, helst. Kule øredobber.

Jeg fyller på etter hvert.

  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post332

Her kommer vinter'n! (I år igjen)

HverdagslivOpprettet av Marianne Bjørnbakken on., november 22, 2017 18:53
Natt til i dag var det -28,6 grader i sentrum. Ved den målestasjonen som står der. En eller annen hadde den glimrende ideen i sin tid å sette den på det kaldeste stedet, derfor ender vi stadig opp med å være kaldest i fylket, eller til og med kaldest i landet.

Når jeg tenker meg godt og lenge om, så innser jeg jo at det sannsynligvis hadde vært akkurat like kaldt her uten den målestasjonen. Jeg tror ikke at den på noen måte endrer klimaet.

Dermed er den eneste effekten at vi får litt PR. Og det er jo ikke å forakte.

Utover dagen i dag steg temperaturen litt og det begynte å snø. Og blåse. Så da jeg dro hjem fra jobb i dag føyka det skikkelig. Det gjør det fortsatt, forresten. Og det liker jeg.
I morgen skal temperaturen stige ytterligere. Opp til +3 grader, i følge yr.no. Det er en forskjell på 31,6 grader fra i natt det.

  • Kommentarer(0)//blogg.skog1.no/#post331
Neste »